Obeležena slava Vojske Srbije, Sveti despot Stefan Visoki

Četvrtak, 1.8.2024 | Kultura i tradicija
U Crkvi svetog apostola i jevanđeliste Marka u Beogradu, koja ima status vojnog hrama, i u komandama, jedinicama i vojnim ustanovama danas je svečano obeležena krsna slava Vojske Srbije — Sveti despot Stefan Visoki.

Svetu arhijerejsku liturgiju povodom proslave nebeskog zaštitnika Vojske Srbije u vojnom hramu služio je episkop lipljanski i vojni Dositej, uz sasluženje vojnih sveštenika.

Domaćin slave, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, čestitao je pripadnicima Vojske Srbije i svim građanima koji slave Svetog despota Stefana današnji praznik i izrazio nadu da ćemo u godinama i decenijama pred nama ovaj blagdan obeležavati u miru i blagostanju.

Liturgiji, blagosiljanju darova i rezanju slavskog kolača u vojnom hramu prisustvovali su i ministar odbrane Bratislav Gašić, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, kao i brojni oficiri, podoficiri i civilna lica na službi u Vojsci Srbije.

Posle bogosluženja, upriličena je svečana slavska trpeza u kasarni u Topčideru za visoke zvanice i pripadnike Vojske Srbije.

Vojska Srbije krsnu slavu obeležava od prošle godine, nakon što je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio da patron — nebeski zaštitnik Vojske Srbije bude Sveti Stefan Visoki, koji je ostao upamćen kao mudar državnik, uspešan vojskovođa, moćni čuvar svog naroda i, po upokojenju, čudotovorac.

Povezane vesti