Održane svečanosti polaganja vojničke zakletve

Petak, 27.9.2024 | Iz jedinica
U kasarnama Vojske Srbije „Aerodrom“ u Somboru, „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu i „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu danas su održane svečanosti polaganja vojničke zakletve.

Da će čuvati i braniti nezavisnost, suverenost i teritorijalnu celovitost Republike Srbije, svečano su se obavezali kadeti 149. klase Vojne akademije i 16. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, slušaoci vojnostručnog osposobljavanja za rezervne oficire generacije „septembar 2024“, učenici 52. klase Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara”, kao i kandidati za prijem u specijalne jedinice po Projektu 5000 i vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2024“.
 
Ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je prisustvovao svečanostima u Somboru i Valjevu, je mladićima i devojkama koji su danas stupili u stroj branilaca otadzbine čestitao položenu zakletvu, poručivši im da nikada ne zaborave da je sloboda naše Srbije najveća vrednost i ideal koji štite.

Položenu zakletvu čestitao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, koji je prisustvovao svečanosti u Valjevu.
 
Prema rečima ministra odbrane, Vojska Srbije i svi njeni pripadnici uvek će biti pouzdan oslonac našoj otadzbini i svim njenim građanima u dobru i u zlu i dodao da razvijamo operativne sposobnosti i moral, da se obučavamo i opremamo za odbranu Srbije i zaštitu njenih vitalnih interesa i vrednosti, sa iskrenom željom i nadom da te sposobnosti nikada u stvarnoj situaciji nećemo morati da upotrebimo.
 
Ministar Gašić je istakao da je država rešena da nastavi ulaganje u najsavremenije naoružanje i opremu, kao i u poboljšanje socijalnog statusa naših pripadnika.

Današnjim svečanostima su prisustvovali i predstavnici organizacionih celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, organa lokalne samouprave i verskih zajednica, te rodbina i prijatelji mladića i devojaka koji su položili zakletvu.

Povezane vesti