Sastanak s komandantom Komande združenih snaga NATO-a u Napulju

Sreda, 28.8.2024 | Međunarodna saradnja
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je danas s komandantom Komande združenih snaga NATO-a u Napulju admiralom Stjuartom Mančom, u okviru njegove posete Republici Srbiji.

Na sastanku je bilo reči o dometima i perspektivama saradnje Vojske Srbije i komande u Napulju i o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, sa težištem na situaciji na Kosovu i Metohiji, budući da su međunarodne snage u Pokrajini u nadležnosti ove komande.

Istaknuto je da je Vojska Srbije kredibilan partner u okviru uspostavljenih mehanizama saradnje i uz puno poštovanje politike vojne neutralnosti Republike Srbije, a sama saradnja je ocenjena kao konstruktivna, korisna i profesionalna. Sagovornici su se složili da su obe strane zainteresovane za nastavak saradnje u oblastima od zajedničkog interesa ističući da je ovakav pristup u prethodnom periodu doprineo očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

General Mojsilović je svom sagovorniku posebno izrazio zabrinutost zbog jednostranih i ciljno usmerenih poteza privremenih institucija samouprave u Prištini, kojima se ugrožava bezbednost srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije ističući važnost uloge međunarodnih snaga u Pokrajini. 

Načelnik Generalštaba je rekao da za našu stranu Kfor predstavlja ključnog bezbednosnog aktera u Pokrajini čiji osnovni zadatak proizilazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i svih potpisanih sporazuma. Budući da su snage Kfora u nadležnosti Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, on je istakao da od ove komande očekuje da preduzima mere koje će biti biti u funkciji stvaranja bezbednog okruženja na prostoru Pokrajine za sve, a pre svega za građane srpske nacionalnosti.

U okviru posete Republici Srbiji, admirala Manča je ranije danas primio i ministar odbrane Bratislav Gašić.

Povezane vesti