Dan službe telekomunikacija i Dan Brigade veze

Petak, 20.9.2024 | Kultura i tradicija
Dan Brigade veze i Dan službe telekomunikacija Vojske Srbije — 20. septembar svečano su obeleženi u spomen na dan kada je 1916. godine doneta Uredba o vojnom telegrafu, kojom su postavljene osnove organizacije veza u srpskoj vojsci.

Povodom praznika su upriličene vojne svečanosti u komandama i jedinicama Vojske Srbije, na kojima su sumirani postignuti rezultati službe i jedinica i uručena priznanja najistaknutijim oficirima, podoficirima, profesionalnim vojnicima i civilnim licima.

U osvrtu na postignute rezultate, istaknuto je da su pripadnici službe telekomunikacija uspešno realizovali sve postavljene zadatke i tako stvorili uslove za funkcionisanje telekomunikaciono-informatičkog obezbeđenja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Realizacijom ovih zadataka i nastavkom modernizacije telekomunikaciono-informacionog sistema ostvaren je pozitivan uticaj na operativne sposobnosti jedinica, u smislu skraćivanja vremena za donošenje i prenošenje odluka, obezbeđenja efikasnog planiranja i vođenja operacija Vojske Srbije i unapređenja sposobnosti komandovanja. 

Negujući uspomenu na prethodnike koji su dali živote za odbranu otadzbine, danas su povodom praznika položeni venci na spomen-obeležja poginulim pripadnicima jedinica veze.

Povezane vesti