Položen kamen temeljac za izgradnju novog objekta za „Kobre“

Subota, 24.8.2024 | Iz jedinica
Vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić prisustvovao je danas polaganju kamena temeljca za izgradnju novog objekta za smeštaj i obuku pripadnika Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre”, u kasarni „Vasa Čarapić“ u Beogradu.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su ministar odbrane Bratislav Gašić, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović, komandant Odreda „Kobre“ pukovnik Darko Đošić, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba i pripadnici Odreda „Kobre“, koji su simbolično označili početak radova na izgradnji objekta.

Predsednik Srbije rekao je, obraćajući se pripadnicima „Kobri“, da ih beskrajno poštuje i ceni njihov naporan i težak rad, da su hrabri, odgovorni i bespogovorno odani otadzbini te da mu je zadovoljstvo što prisustvuje današnjoj aktivnosti.

— Imam veliku čast i zadovoljstvo da najavim početak izgradnje novog objekta u kasarni „Vasa Čarapić“, koji će postati novi dom vašeg elitnog odreda. Odavno zaslužujete najsavremenije uslove za rad i obuku i cilj ovog projekta je da obezbedi te uslove. Pitao sam skoro svakog pripadnika „Kobri“ da li su zadovoljni ovim što ćemo da uradimo i svako je rekao da je to ono što su čekali i da se time ispunjavaju skoro svi njihovi profesionalni snovi — poručio je predsednik Republike.

Prema rečima predsednika Vučića, objekat će obuhvatati sve ono što je optimalno za funkcionisanje jedinice – od prostranih učionica i moderne streljane do specijalizovanih prostora za fizičku i taktičku obuku.

— Planirani su kapaciteti za smeštaj i rekreaciju, kako biste imali sve na jednom mestu. Biće realizovana i kompletna rekonstrukcija određenih objekata. Za vas je ovaj novi prostor samo simbol posvećenosti i stalnoj težnji ka izvrsnosti, ali je i simbol naše borbe da ulažemo u svoje najbolje ljude — istakao je predsednik Srbije.

On je dodao da će se u vojsku ulagati mnogo više i da će biti novih povećanja plata u narednim mesecima.

— Današnjih i pet i 10 odsto povećanja mnogo je više od nekadašnjih 20 i 30 odsto. Verujem da ćete svojim porodicama moći da obezbedite pristojniji život, a na vas, kada je u pitanju odbrana otadzbine i odvraćanje potencijalnog agresora, uvek računamo — rekao je predsednik Srbije i poželeo pripadnicima Odreda još mnogo uspešnih vežbi, treninga, da svoje znanje i ratničke veštine nikada ne moraju da upotrebe i dodao da je siguran da će, ako nas agresor na to natera, „Kobre“, kao i ranije, biti prvi koji se bespogovorno odazivaju.

Predsednik Republike zahvalio je pripadnicima Odreda na posvećenosti, ljubavi prema Srbiji, na teškom i napornom radu i izrazio uverenje da će skoro 15.000 kvadrata koji će biti izgrađeni u kasarni „Vasa Čarapić“ zadovoljiti njihove potrebe i doprineti daljem usavršavanju sposobnosti i borbene gotovosti pripadnika „Kobri“.

Povezane vesti