Sastanak sa episkopom lipljanskim i vojnim Dositejom

Ponedeljak, 29.7.2024 | Aktivnosti NGŠ
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se danas sa arhijerejom nadležnim vojnim sveštenicima u Vojsci Srbije, Njegovim preosveštenstvom vikarnim episkopom lipljanskim Dositejom.

Na sastanku je bilo reči o funkcionisanju verske službe u Vojsci Srbije, radu vojnih sveštenika i njihovih pomoćnika i planovima za predstojeće obeležavanje krsne slave Vojske Srbije — Svetog despota Stefana Visokog.

U razgovoru je ocenjeno da je saradnja Vojske Srbije i Srpske pravoslavne crkve na izuzetnom nivou i da je treba nastaviti u istom duhu, kako i priliči institucijama koje uživaju najveće poverenje građana Srbije.

Ističući da je Vojska Srbije vojska svih građana, da poštuje različitosti i stvara uslove za ispunjenje verskih potreba svojih pripadnika, general Mojsilović je ukazao da se osim u ostvarivanju Ustavom zagarantovanog prava na slobodu veroispovesti, značaj verske službe ogleda i u jačanju moralne snage i istrajnosti starešina, civilnih lica i vojnika i samim tim ukupnih sposobnosti i gotovosti Vojske Srbije.

Verska služba je organizovana radi ostvarivanja slobode veroispovesti pripadnika Vojske Srbije, jačanja duhovnih i moralnih vrednosti i negovanja vojničkih vrlina i patriotizma. Pripadnici Vojske Srbije učestvuju u delatnostima službe po sopstvenoj volji i ubeđenju, uz uvažavanje obaveza koje proističu iz vojne službe.

Povezane vesti