Uspešno završena združena taktička vežba „Vatreni udar 2024“

Četvrtak, 4.7.2024 | Obuka
Vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović prisustvovali su danas, na poligonu „Pasuljanske livade“, završnim aktivnostima na opitnoj združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem „Vatreni udar 2024“.

Opšti cilj dvonedeljne vežbe bio je unapređenje sposobnosti prikupljanja i distribucije obaveštajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu uz upotrebu bespilotnih vazduhoplova, te provera funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije. 

Vrhovni komandant Vojske Srbije je, ocenjujući vežbu sa „vrlo dobro“, rekao da je izuzetno ponosan na sve što je danas prikazano i naglasio da je dosta toga prvi put izvedeno. 

— Danas smo prvi put mogli da vidimo dejstvovanje dronova „komarac 2“ i „SM-1“, zatim donošenje municije „malim milošem“. Videli smo izuzetne pogotke iz sistema „pasars“ i „kornet“, neverovatnom preciznošću su pogodili neprijateljske tenkove. Videli ste dejstvo aviona „orao“, zatim helikoptera, izuzetni su bili snajperisti, specijalci. Čestitam svima koji su učestvovali u ovoj vežbi — rekao je predsednik Srbije i dodao da će još mnogo toga morati da se radi, da se pravi, da se kupuje, naglasivši da očekuje da do septembra imamo prvih 1000 „komaraca“ naše proizvodnje. 

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost pripadnicima Mađarske vojske koji su prisustvovali današnjoj vežbi i dodao da Srbija ima sve bližu saradnju sa našim severnim susedom. On je izrazio uverenje da će saradnja dveju vojski biti sve bliža na bilateralnom nivou, ne ulazeći u bilo kakve alijanse. 

Na vežbi su učestvovale jedinice Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, snage za specijalna dejstva i protivelektronsku borbu, kao i pripadnici Vojnotehničkog instituta. 

Među angažovanim sredstvima bili su tenkovi, oklopna borbena vozila, artiljerijski sistemi i oruđa, protivoklopna sredstva, radarski i protivvazduhoplovni sistemi, zatim avioni, helikopteri, zemaljske i vazduhoplovne besposadne platforme, kao i sistemi za zaštitu i ometanje bespilotnih vazduhoplova. 

Na osnovu rezultata i zapažanja sa dvonedeljne vežbe biće utvrđena doktrinarna ograničenja i potrebe za razvojem novih taktičkih načela, proveriće se mogućnosti za zaštitu i odbranu od napada iz vazdušnog prostora i jednovremeno angažovanje različitih bespilotnih vazduhoplova, te identifikovati potrebe za razvojem novih softverskih i hardverskih rešenja.

Povezane vesti