Jedinica Vojske Srbije spremna za učešće u mirovnoj operaciji

Četvrtak, 25.7.2024 | Multinacionalne operacije
Taktička vežba „Srpski štit“, na kojoj su proveravani obučenost i interoperabilnost voda za zaštitu snaga, uspešno je završena danas u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“, čime je potvrđena spremnost jedinice za angažovanje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Vežba je organizovana i izvedena na kraju višemesečnih priprema kako bi se u praksi proverila spremnost ove jedinice iz sastava Komande za obuku za upućivanje u zonu operacije u Libanu, gde će joj osnovni zadatak biti obezbeđenje baze mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

Tokom višednevnih vežbovnih aktivnosti na terenu vod je rešavao taktičke zadatke koji su prilagođeni misiji i uslovima koji vladaju u zoni operacije — od postupaka na maršu, preko rada na stalnom kontrolnom punktu i osmatračkoj stanici, do primene mera protivvazduhoplovne zaštite i postupanja u slučaju napada na bazu ili nailaska na minsko-eksplozivna sredstva.

Rad jedinice po zadatim supozicijama pratio je i ocenjivao evaluatorski tim iz Generalštaba Vojske Srbije, uz zaključak je da je vod za zaštitu snaga dostigao definisane standarde obučenosti i interoperabilnosti i da je u potpunosti spreman za angažovanje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Vojska Srbije angažuje vod za zaštitu snaga u ovoj operaciji od 2014. godine, u sastavu italijanskog kontingenta, a u Libanu se na zadacima očuvanja mira trenutno nalazi i pešadijska četa Vojske Srbije, kao i štabni oficiri i grupa specijalista zaduženih za podršku.

Povezane vesti