Specijalistička obuka vojnika na služenju vojnog roka

Petak, 26.7.2024 | Obuka
U Centru za obuku kopnene vojske u Požarevcu u toku je specijalistička obuka vojnika koji su služenje vojnog roka započeli u junu ove godine.

Vojnici se u ovoj jedinici Komande za obuku osposobljavaju za više desetina različitih specijalnosti rodova pešadije, artiljerije, inžinjerije i oklopnih jedinica.

Tokom šestonedeljne obuke na poligonima u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ i, potom, u terenskim uslovima van mirnodopske lokacije, oni stiču znanja i veštine za upotrebu ličnog i kolektivnog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava i uvežbavaju taktičke radnje i postupke u napadu i odbrani, kako bi, u skladu sa svojim specijalnostima, bili osposobljeni za obavljanje odgovarajućih vojničkih dužnosti u okviru svojih rodova.

Težište u ovoj fazi obuke je na osposobljavanju za borbenu upotrebu artiljerijskih sistema „nora“ i „gvozdika“, tenkova M-84 i borbenih vozila pešadije M-80A, kao i na pripremi za programska gađanja koja ih očekuju u narednom periodu.

Komandant Centra za obuku kopnene vojske pukovnik Duško Jović kaže da je ta jedinica namenjena za individualnu specijalističku obuku vojnika na služenju vojnog roka, ali i drugih subjekata obučavanja. 

— Centar ukupno obučava 53 specijalnosti KoV, a trenutno su na obuci vojnici na služenju vojnog roka junske generacije, za 15 specijalnosti. Nakon uspešno završene obuke u specijalističkim centrima, vojnici se kod nas obučavaju za specijalnosti kopnene vojske — pešadije, artiljerije, oklopnih jedinica, inžinjerije, kao i izviđačke i specijalnosti vojne policije — rekao je pukovnik Jović ističući da vojnici pokazuju kvalitetna prethodna znanja iz osnovnih centara, koja im omogućavaju da uspešno realizuju planiranu obuku.

Komandir tima za obuku nišandzija na tenku M-84 poručnik Ognjen Vasić rekao je da osim vojnika, obučavaju i polaznike kursa za podoficire — iz građanstva i iz jedinica vojske. 

— Što se vojnika tiče, osim nišandzija na tenku, obučavamo i nišandzije na BVP-u, BRDM-u, kao i strelce na BVP-u. Njihova obuka, zbog kompleksnosti, traje deset nedelja, i kruna obuke je gađanje koje se organizuje u Vojnom kompleksu „Orešac“. Osim nišandzija, obučavamo i vozače svih borbenih vozila. Takođe, kod nas obuku prolaze i profesionalni vojnici koji dolaze iz svih jedinica Vojske Srbije — rekao je poručnik Vasić.

Vojnik Aleksandar Uzelac iz Sombora realizovao je osnovnu obuku u Prvom centru za obuku, u svom gradu.

—  U centru u Požarevcu, već dve nedelje, prolazim obuku za specijalnost bacač granata automatski 30 milimetara M93. Sve teče po planu, naporno je, ali smo optimistični da će sve proći kako treba i spremni smo da nastavimo dalji rad u Vojsci Srbije — naglasio je Uzelac.

Specijalistička obuka ove generacije vojnika završava se krajem avgusta proverom osposobljenosti za izvršavanje individualnih zadataka, nakon čega sledi kolektivna obuka i aktivno uključivanje u život i rad jedinica Vojske Srbije do završetka služenja vojnog roka.

Povezane vesti