Međunarodni kurs o zaštiti civila u mirovnim operacijama

Utorak, 1.10.2024 | Obuka
U bazi „Jug“ kod Bujanovca u toku je rеalizacija međunarodnog kursa o zaštiti civila u mirovnim operacijama koji pohađaju pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga šest stranih država.

Reč je o specijalizovanom kursu u organizaciji Centra za mirovne operacije Vojske Srbije, za čije je izvođenje naš centar sertifikovan od strane Integrisane službe Ujedinjenih nacija za obuku. 

Cilj dvonedeljnog usavršavanja je da se polaznici osposobe za primenu koncepta zaštite civila u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija.

Programom obuke, koju izvodi instruktorski tim Centra za mirovne operacije, obuhvaćeni su teorijski sadržaji o savremenim izazovima i prioritetima mirovnih operacija, standardima Ujedinjenih nacija u vezi sa zaštitom civila, kao i uvežbavanje propisanih procedura u situacijama kada su životi civila u zoni operacije neposredno ugroženi. 

Realizacijom ovog kursa učvršćuje se status našeg centra kao međunarodno priznate institucije za obuku pojedinica i jedinica za učešće u mirovnim operacijama i, ujedno, potvrđuje opredeljenost Vojske Srbije za preduzimanje svih neophodnih mera za zaštitu civila u ovim operacijama.

Povezane vesti