Obuka španskih vojnika u Centru ABHO

Ponedeljak, 23.9.2024 | Obuka
U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Srbije u toku je obuka pripadnika Oružanih snaga Kraljevine Španije za rad s realnim toksičnim hemikalijama.

Obuka se realizuje u specijalizovanim laboratorijama i na poligonu „Ravnjak“ u Kruševcu, uz stručnu podršku instruktora iz našeg centra, a cilj je unapređenje znanja o toksičnim hemikalijama, merama zaštite na radu i praktično osposobljavanje pripadnika španskih ABHO jedinica za rad sa ovim otrovnim supstancama.

Program dvonedeljnog obučavanja obuhvata teorijsku i praktičnu nastavu iz ove oblasti. Akcenat je na izviđanju kontaminiranog zemljišta i objekata, hemijskoj detekciji i dekontaminaciji naoružanja i opreme i pružanju medicinske pomoći u slučaju trovanja toksičnim hemikalijama. 

Obuka pripadnika Oružanih snaga Kraljevine Španije s realnim toksičnim hemikalijama izvodi se u Centru ABHO Vojske Srbije od 2016. godine. Ova obuka predstavlja jednu od brojnih aktivnosti bilateralne vojne saradnje Srbije i Španije, a njena realizacija je u funkciji jačanja međusobnog poverenja i ukupnih odnosa dveju zemalja.

Povezane vesti