Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“

Petak, 20.9.2024 | Iz jedinica
Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“, kome su prisustvovali vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, održan je danas na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.

Prikazu, na kojem su posetioci bili u prilici da vide najsavremenije naoružanje i vojnu opremu kojim su opremljene jedinice Vojske Srbije, kao i deo sredstava iz razvoja preduzeća domaće odbrambene industrije, prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan  Višković i ministri u Vladi Republike Srbije.
 
Nakon realizovanog prikaza predsednik Vučić je istakao da je ponosan na Vojsku Srbije.

— Ne postoji nijedna oblast u kojoj smo tako drastično napredovali kao što je Vojska Srbije i položaj vojnika. Ne zaboravite da je prosečna plata vojnika bila, pre samo deset godina, 330 evra, a danas je, još malo, pa četiri puta veća. To je neverovatan napredak. O oružju i oruđu da ne govorim, ja sam sada video ovde „alas“ rakete na kojima smo dugo, osam, devet godina radili naporno i teško, jedna od najboljih raketa u svetu — istakao je predsednik Vučić.

On je rekao da danas imamo do četiri i po puta više predstavljenih dronova nego na prošlom prikazu i zahvalio zaposlenima u Vojnotehničkom institutu na danonoćnom radu.

— Proizveli smo prvih 1000 „komaraca kamikaza“, onih koji ne nose veliki teret i veliki eksploziv, ali nanose ogromnu štetu i veliku paniku u neprijateljskim redovima. Imamo prvih 1000 komada, 500 smo ih ovde dovezli — istakao je predsednik Vučić i zahvalio privatnim kompanijama i „Jugoimportu“ na izloženim sredstvima.

Predsednik Vučić je u svom obraćanju posle prikaza rekao da danas firme namenske industrije bolje posluju.

— Ovo su veliki rezultati. Mogli ste da vidite i naše vazduhoplove, kojih je više nego ikada. Uskoro će biti ojačani, za samo tri ili četiri godine, sa 12 najmodernijih „rafala“, ali nećemo tu da stanemo. Nastavićemo, mi smo već sada naručili nove višecevne bacače raketa iz inostranstva, ali ćemo nabaviti i neko od oruđa koje će imati dominaciju i praviti i stratešku i taktičku prednost za Republiku Srbiju. Sve u cilju odvraćanja potencijalnog agresora na našu teritoriju, jer, kao što je poznato, Srbija nema nikakve agresivne ili ofanzivne namere — rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Vučić je naglasio da je ponosan na Vojsku jer je primetan ogroman napredak i najavio je odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka.

— Danas očekujem da na svečanoj sednici Vlade donesu odluku o uvođenju vojnog roka u Srbiji, koji bi trajao 60 plus 15 dana, 75 dana ukupno. Neuporedivo, pet puta manje nego u naše vreme, a ne moram da kažem da će svakako izlasci biti mnogo lakši nego što su bili u naše vreme i čitava disciplina mnogo manja nego u naše vreme, ali će morati da postoji. I mislimo da je važno da time muškarci, pre svega, stiču više odgovornosti, ozbiljnosti, postaju ljudi. Verujemo da ćemo imati i značajan broj devojaka koje žele dobrovoljno da u tome učestvuju, samo će za muškarce biti obavezno — naglasio je predsednik Vučić.

Na kraju svog obraćanja predsednik Srbije je istakao da je na današnjem prikazu bilo izloženo oko 1000 sredstava više nego na prethodnom, kao i da je učestvovao najveći broj opremljenih vojnika na jednom mestu, koji su visoko motivisani.

Na današnjem prikazu bilo je angažovano više od 6000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 2500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova, a posetioci su bili u prilici da vide letački program, prikaz dela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i defile jedinica Vojske Srbije.

Prikaz sposobnosti „Zastava 2024“ počeo je padobranskim demo-skokom pripadnika 63. padobranske brigade sa zastavama Republike Srbije i Vojske Srbije iz helikoptera H-145M.

Usledio je prikaz bliske vazdušne borbe primenom odbrambenih i napadnih manevara u kojoj je učestvovao par aviona MiG-29. Nakon toga je prikazana vazduhoplovna vatrena podrška avionima „orao“ i „supergaleb“, a potom su s ciljem pripreme prostorije za helikopterski desant po neprijatelju dejstvovali borbeni helikopteri Mi-35.

Nakon neposredne vazduhoplovne vatrene podrške stvoreni su uslovi za helikopterski desant. Timovi specijalnih snaga desantirali su se iz helikoptera Mi-8, Mi-17 i H-145M, dok su borbeno osiguranje prostorije vršili helikopteri „gama“.

U nastavku je usledio defile jedinica Vojske Srbije, u kojem su učestvovali podešeloni Kopnene vojske, Komande za obuku, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“ i izviđačkih jedinica, praćen naletom vazduhoplovnog ešelona — aviona MiG-29, „orao“, „supergaleb“, CASA-295 i helikoptera Mi-35, Mi-17, Mi-8, H-145 i „gama“.

Posetioci su na vojnom aerodromu u Batajnici mogli da vide i protivvazduhoplovne raketne sisteme FK-3, HQ-17 i „pancir“, besposadne vazduhoplove, radarske sisteme GM-400 i GM-200, protivoklopne raketne sisteme „kornet“, borbena oklopna vozila „miloš“, „lazar 3“, BOV OT, MRAP, „hamvi“, „berket“, BRDM-2MS, BTR-80A, „kvadove“, besposadna vozila „mali miloš“ i antidron ometače.

Izložena su i brojna artiljerijska sredstva, među kojima su samohodna top-haubica 155 mm „nora“ B-52, modernizovana haubica 122 mm „gvozdika“, modernizovani oklopni transporter „KOT“, modularni „oganj“, „tamnava“, „perun“, samohodna haubica 122 mm „sora 2“ i univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica.

Povezane vesti