Sastanak zamenika načelnika generalštabova Jugoistočne Evrope

Sreda, 26.6.2024 | Međunarodna saradnja
Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović učestvovao je na sastanku zamenika načelnika generalštabova zemalja regiona održanom danas u Istanbulu u okviru Procesa saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope. 

Na sastanku su razmatrane zajedničke aktivnosti i projekti u okviru ove inicijative i usvojena je zajednička izjava u kojoj je izražena posvećenost miru i stabilnosti u regionu i prepoznata potreba da se nastavi sa naporima usmerenim na jačanje regionalne saradnje, a time i međunarodne bezbednosti.

General Glišović je u svom izlaganju istakao da je Republika Srbija u potpunosti posvećena poštovanju Povelje Ujedinjenih nacija, Helsinškog završnog akta, svih važećih rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta suverenih država, unapređenju saradnje sa ključnim međunarodnim organizacijama u oblasti odbrane i bezbednosti i aktivnom doprinosu u okviru regionalnih foruma.

Proces saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope (SEDM) pokrenut je 1996. godine, a Republika Srbija je punopravni član ove regionalne inicijative od 2010. godine. Osnovni cilj SEDM je unapređivanje razumevanja i intenziviranje političko-vojne saradnje u regionu, radi jačanja bezbednosti u ovom delu Evrope. Zemlje članice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Gruzija, Italija, Moldavija, Rumunija, SAD, Severna Makedonija, Slovenija, Srbija, Turska, Ukrajina, Hrvatska i Crna Gora.

Povezane vesti