Обележена слава Војске Србије, Свети деспот Стефан Високи

Четвртак, 1.8.2024 | Култура и традиција
У Цркви светог апостола и јеванђелисте Марка у Београду, која има статус војног храма, и у командама, јединицама и војним установама данас је свечано обележена крсна слава Војске Србије — Свети деспот Стефан Високи.

Свету архијерејску литургију поводом прославе небеског заштитника Војске Србије у војном храму служио је епископ липљански и војни Доситеј, уз саслужење војних свештеника.

Домаћин славе, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, честитао је припадницима Војске Србије и свим грађанима који славе Светог деспота Стефана данашњи празник и изразио наду да ћемо у годинама и деценијама пред нама овај благдан обележавати у миру и благостању.

Литургији, благосиљању дарова и резању славског колача у војном храму присуствовали су и министар одбране Братислав Гашић, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, као и бројни официри, подофицири и цивилна лица на служби у Војсци Србије.

После богослужења, уприличена је свечана славска трпеза у касарни у Топчидеру за високе званице и припаднике Војске Србије.

Војска Србије крсну славу обележава од прошле године, након што је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве одлучио да патрон — небески заштитник Војске Србије буде Свети Стефан Високи, који је остао упамћен као мудар државник, успешан војсковођа, моћни чувар свог народа и, по упокојењу, чудотоворац.

Повезане вести