Састанак с командантом Команде здружених снага НАТО-а у Напуљу

Среда, 28.8.2024 | Међународна сарадња
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић разговарао је данас с командантом Команде здружених снага НАТО-а у Напуљу адмиралом Стјуартом Манчом, у оквиру његове посете Републици Србији.

На састанку је било речи о дометима и перспективама сарадње Војске Србије и команде у Напуљу и о актуелној безбедносној ситуацији у региону и свету, сa тежиштем на ситуацији на Косову и Метохији, будући да су међународне снаге у Покрајини у надлежности ове команде.

Истакнуто је да је Војска Србије кредибилан партнер у оквиру успостављених механизама сарадње и уз пуно поштовање политике војне неутралности Републике Србије, а сама сарадња је оцењена као конструктивна, корисна и професионална. Саговорници су се сложили да су обе стране заинтересоване за наставак сарадње у областима од заједничког интереса истичући да је овакав приступ у претходном периоду допринео очувању мира и стабилности у региону.

Генерал Мојсиловић је свом саговорнику посебно изразио забринутост због једностраних и циљно усмерених потеза привремених институција самоуправе у Приштини, којимa се угрожава безбедност српског народа на простору Косова и Метохије истичући важност улоге међународних снага у Покрајини. 

Начелник Генералштаба је рекао да за нашу страну Кфор представља кључног безбедносног актера у Покрајини чији основни задатак произилази из Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација и свих потписаних споразума. Будући да су снаге Кфора у надлежности Команде здружених снага НАТО-а у Напуљу, он је истакао да од ове команде очекује да предузима мере које ће бити бити у функцији стварања безбедног окружења на простору Покрајине за све, а пре свега за грађане српске националности.

У оквиру посете Републици Србији, адмирала Манча је раније данас примио и министар одбране Братислав Гашић.

Повезане вести