Селективна летачка обука за будуће пилоте Војске Србије

Уторак, 13.8.2024 | Обука
На војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници у току је селективна летачка обука кандидата за кадете на студијском програму Војно ваздухопловство Војне академије и за полазнике војностручног оспособљавања за резервне официре рода авијације.

Селективну летачку обуку изводе инструктори и наставници летења из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле, а пролазе је кандидати који су успешно савладали неопходне припреме, здравствена тестирања и теоретски део оспособљавања.

Летачка обука се реализује по разделима — кандидати прво пролазе и полажу теоретски део, након чега приступају практичном делу, односно обуци у ваздуху, током које пролазе систем селекције кроз одређен број сати налета на авиону „утва 75“. 

Како појашњава старији наставник летења у 252. ескадрили капетан прве класе Виктор Недељковић, ово је други део селекције кандидата за Војну академију и за војностручно оспособљавање за резервне официре рода авијације. 

— Мотивација кандидата је на очекивано високом нивоу. У томе се не разликују ни од једне претходне генерације — истакао је капетан прве класе Недељковић.

Кандидати за кадете који успешно савладају селективну летачку обуку наставиће оспособљавање на Војној академији, док ће кандидати за полазнике војностручног оспособљавања за резервне официре рода авијације по успешном завршетку курса бити примљени у професионалну војну службу и потом започети летачку обуку за пилоте Војске Србије.

Повезане вести