Обука водича и паса за проналажење минско-експлозивних средстава

Понедељак, 29.7.2024 | Обука
Шестомесечни курс за оспособљавање водича паса у Војсци Србије и дресуру паса за проналажење минско-експлозивних средстава реализује се у Центру за обуку паса у касарни „Књаз Михаило“ у Нишу.

На обуци, која се завршава средином септембра, професионални војници обучавају се за дужност водича службених паса за проналажење минско-експлозивних средстава, док одговарајућу дресуру пролазе пси раса немачки и белгијски овчар. Заједно са водичима, по завршетку дресуре службени пси биће распоређени у јединице Војске Србије.

Како објашњава командант Центра за обуку паса пуковник др Зденко Цвијетић, водичи пролазе кроз теоријски и практични део обуке која ће им омогућити да што ефикасније пронађу минско-експлозивна средства, као и да их открију на основу понашања пса и маркирања експлозива, док је, како каже, тежиште оспособљавања службених паса за тражење минско-експлозивних средстава.

— Тренутно се у Центру за обуку паса реализује курс за водиче службених паса и дресуру службених паса за проналажење минско-експлозивних средстава. На наведеном курсу налазе се професионални припадници специјалних јединица Војске Србије и пси који су прошли све фазе преддресуре у Центру и који настављају даље са обуком на овом курсу. По завршетку курса водичи и пси биће ангажовани на задацима заштите ВИП личности, за контрадиверзиону заштиту објеката, наоружања, војне опреме — истиче пуковник Цвијетић и додаје да у нашем систему не постоји друга школа за дресере паса.

Због тога, сем организовања оваквих курсева, припадници Центра бирају и најбоље професионалне војнике, упућују их на шестомесечне курсеве како би их обучили за нове дресере паса Војске Србије.

Инструктор обуке у чети за обуку Центра за обуку паса заставник Дејан Величковић појашњава да су немачки и белгијски овчари најпогодније расе паса за проналажење минско-експлозивних средстава.

— Због својих урођених нагона и особина, каква је пре свега жеља за апортирањем, они представљају тренутно најбоље расе које се користе и код нас и у свету за обуку ове врсте — наглашава заставник Величковић.

Програмом је обухваћена и социјализација паса и њихово навикавање на различите услове у којима ће радити и помагати професионалним војницима. Због тога се, осим на вежбалиштима Центра за обуку паса, дресура спроводи и ван круга касарне, на местима где постоје веће концентрације људи, моторних возила и других спољних утицаја.

Ово је један од најсложенијих и најзахтевнијих облика обуке која се реализује у Центру, а успешним оспособљавањем водича и службених паса унапређују се способности Војске Србије за заштиту и обезбеђење штићених лица, као и објеката и наоружања и војне опреме којима она располаже.

Повезане вести