Положен камен темељац за изградњу новог објекта за „Кобре“

Субота, 24.8.2024 | Из јединица
Врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић присуствовао је данас полагању камена темељца за изградњу новог објекта за смештај и обуку припадника Одреда војне полиције специјалне намене „Кобре”, у касарни „Васа Чарапић“ у Београду.

Полагању камена темељца присуствовали су министар одбране Братислав Гашић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић, командант Одреда „Кобре“ пуковник Дарко Ђошић, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба и припадници Одреда „Кобре“, који су симболично означили почетак радова на изградњи објекта.

Председник Србије рекао је, обраћајући се припадницима „Кобри“, да их бескрајно поштује и цени њихов напоран и тежак рад, да су храбри, одговорни и беспоговорно одани отаџбини те да му је задовољство што присуствује данашњој активности.

— Имам велику част и задовољство да најавим почетак изградње новог објекта у касарни „Васа Чарапић“, који ће постати нови дом вашег елитног одреда. Одавно заслужујете најсавременије услове за рад и обуку и циљ овог пројекта је да обезбеди те услове. Питао сам скоро сваког припадника „Кобри“ да ли су задовољни овим што ћемо да урадимо и свако је рекао да је то оно што су чекали и да се тиме испуњавају скоро сви њихови професионални снови — поручио је председник Републике.

Према речима председника Вучића, објекат ће обухватати све оно што је оптимално за функционисање јединице – од пространих учионица и модерне стрељане до специјализованих простора за физичку и тактичку обуку.

— Планирани су капацитети за смештај и рекреацију, како бисте имали све на једном месту. Биће реализована и комплетна реконструкција одређених објеката. За вас је овај нови простор само симбол посвећености и сталној тежњи ка изврсности, али је и симбол наше борбе да улажемо у своје најбоље људе — истакао је председник Србије.

Он је додао да ће се у војску улагати много више и да ће бити нових повећања плата у наредним месецима.

— Данашњих и пет и 10 одсто повећања много је више од некадашњих 20 и 30 одсто. Верујем да ћете својим породицама моћи да обезбедите пристојнији живот, а на вас, када је у питању одбрана отаџбине и одвраћање потенцијалног агресора, увек рачунамо — рекао је председник Србије и пожелео припадницима Одреда још много успешних вежби, тренинга, да своје знање и ратничке вештине никада не морају да употребе и додао да је сигуран да ће, ако нас агресор на то натера, „Кобре“, као и раније, бити први који се беспоговорно одазивају.

Председник Републике захвалио је припадницима Одреда на посвећености, љубави према Србији, на тешком и напорном раду и изразио уверење да ће скоро 15.000 квадрата који ће бити изграђени у касарни „Васа Чарапић“ задовољити њихове потребе и допринети даљем усавршавању способности и борбене готовости припадника „Кобри“.

Повезане вести