Обука извиђачких јединица у летњим условима

Четвртак, 29.8.2024 | Обука
У оквиру редовног циклуса оспособљавања за реализацију задатака у летњим условима, припадници извиђачке чете Прве бригаде копнене војске изводе интензивну обуку у рејону Фрушке горе.

Вишедневна обука обухвата усвајање и усавршавање знања и вештина у гађању ножем, борењу и савлађивању водених препрека употребом формацијских пловних средстава, а старешине и војници обучавају се и за извиђање применом беспилотног ваздухоплова, извођење комбинованих извиђачких патрола и самосталну исхрану у природи.

Према речима командира извиђачке чете, обука у овим саставима је сложена и изазовна, како би се обезбедило да сваки припадник јединице научи како да преживи у природи, да се одбрани и савлада непријатеља, превазиђе водену препреку и да прикупи информације од значаја за претпостављену команду.

Командир вода у извиђачкој чети истакао је да је један од циљева обуке да се код војника и старешина изграде вештине неопходне за самостално преживљавање у природи.

— Основни циљ ове обуке је да се са новопримљеним припадницима изведе основна обука у самосталној исхрани у природи, а да се са припадницима који имају више искуства изведу напредне технике прикупљања и припреме намирница. Обуку реализују инструктори са вишегодишњим искуством и потребним усавршавањем у наведеној области која се састоји из теоријског и практичног дела — рекао је командир вода.

Обука обухвата и увежбавање тактичких радњи за извршавање задатака извиђачких јединица попут патроле, осматрачнице, извиђачке групе и других дејстава према додељеним задацима.

По речима командира извиђачког одељења за реализацију наменских задатака потребно је велико знање и психофизичка спремност.

— Тактичка обука специјалних дејстава једна је од најважнијих садржаја обуке у летњим условима свих извиђачких јединица, изузетно је захтевна у тактичком смислу, захтева и физички добру припремљеност у пливању, као и познавање инжињеријских техника које усавршавамо кроз различите садржаје обуке — нагласио је командир одељења.

Обука извиђачких јединица Војске Србије изводи се током целе године на различитим теренима и у свим условима у којима се може очекивати њихово ангажовање, чиме се обезбеђује висок ниво оспособљености ових састава за реализацију задатака обавештајног обезбеђења снага у операцијама.

Повезане вести