Састанак са епископом липљанским и војним Доситејом

Понедељак, 29.7.2024 | Активности НГШ
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић састао се данас са архијерејом надлежним војним свештеницима у Војсци Србије, Његовим преосвештенством викарним епископом липљанским Доситејом.

На састанку је било речи о функционисању верске службе у Војсци Србије, раду војних свештеника и њихових помоћника и плановима за предстојеће обележавање крсне славе Војске Србије — Светог деспота Стефана Високог.

У разговору је оцењено да је сарадња Војске Србије и Српске православне цркве на изузетном нивоу и да је треба наставити у истом духу, како и приличи институцијама које уживају највеће поверење грађана Србије.

Истичући да је Војска Србије војска свих грађана, да поштује различитости и ствара услове за испуњење верских потреба својих припадника, генерал Мојсиловић је указао да се осим у остваривању Уставом загарантованог права на слободу вероисповести, значај верске службе огледа и у јачању моралне снаге и истрајности старешина, цивилних лица и војника и самим тим укупних способности и готовости Војске Србије.

Верска служба је организована ради остваривања слободе вероисповести припадника Војске Србије, јачања духовних и моралних вредности и неговања војничких врлина и патриотизма. Припадници Војске Србије учествују у делатностима службе по сопственој вољи и убеђењу, уз уважавање обавеза које проистичу из војне службе.

Повезане вести