Обележавање војних празника

Понедељак, 30.9.2024 | Култура и традиција
У Војсци Србије су данас свечано обележени Дан рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства и Дан Техничког ремонтног завода „Чачак“.

Дан рода артиљеријско-ракетних јединица за ПВД, који се обележава у спомен на 30. септембар 1915, када је редов Радоје Рака Љутовац модификованим пољским топом оборио непријатељски авион, централно је обележен у касарни „Бањица“ у Београду. Поводом празника, уприличен je свечани дефиле јединица бригаде, положени су венци на спомен-обележје у касарни и најистакнутијим појединицима уручене награде и признања. 

У осврту на остварене резултате у претходном периоду, истакнут је висок ниво оспособљености и професионализам припадника артиљеријско-ракетних јединица за ПВД у реализацији свих додељених задатака, као и наставак интензивног опремања којим се даље унапређују способности рода и Ратног ваздухопловства и ПВО у целини.

Поводом Дана Техничког ремонтног завода „Чачак“ одржана је војна свечаност у кругу ове установе, која свој празник обележава 30. септембра у спомен на дан када је, 1925. године, донето решење о уступању општинског земљишта за подизање инжињеријско-техничког завода у Чачку.

На свечаности су уручена признања најбољим појединцима и сумирани резултати рада установе, уз подсећање да је у години за нама Завод значајно унапредио капацитете за одржавање и ремонт средстава борбене технике и да је активно укључен у процесе модернизације наоружања и војне опреме, чиме даје свој допринос јачању оперативних способности Војске Србије.

Повезане вести