Јединица Војске Србије спремна за учешће у мировној операцији

Четвртак, 25.7.2024 | Мултинационалне операције
Тактичка вежба „Српски штит“, на којој су проверавани обученост и интероперабилност вода за заштиту снага, успешно је завршена данас у бази „Југ“ и на полигону „Боровац“, чиме је потврђена спремност јединице за ангажовање у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

Вежба је организована и изведена на крају вишемесечних припрема како би се у пракси проверила спремност ове јединице из састава Команде за обуку за упућивање у зону операције у Либану, где ће јој основни задатак бити обезбеђење базе мировних снага Уједињених нација.

Током вишедневних вежбовних активности на терену вод је решавао тактичке задатке који су прилагођени мисији и условима који владају у зони операције — од поступака на маршу, преко рада на сталном контролном пункту и осматрачкој станици, до примене мера противваздухопловне заштите и поступања у случају напада на базу или наиласка на минско-експлозивна средства.

Рад јединице по задатим супозицијама пратио је и оцењивао евалуаторски тим из Генералштаба Војске Србије, уз закључак је да је вод за заштиту снага достигао дефинисане стандарде обучености и интероперабилности и да је у потпуности спреман за ангажовање у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

Војска Србије ангажује вод за заштиту снага у овој операцији од 2014. године, у саставу италијанског контингента, а у Либану се на задацима очувања мира тренутно налази и пешадијска чета Војске Србије, као и штабни официри и група специјалиста задужених за подршку.

Повезане вести