Свечана додела диплома кадетима Војне академије

Четвртак, 12.9.2024 | Актуелности
Поводом завршетка интегрисаних и основних студија, данас су уручене дипломе кадетима 144. и 145. класе Војне академије и 10. класе Медицинског факултета Војномедицинске академије и додељене награде најбољима у рангу.

Честитајући кадетима на успешно завршеном првом кораку у каријерном развоју, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић је будућим најмлађим официрима Војске Србије поручио је да се предстојећом свечаношћу поводом промоције најмлађих официра на најбољи начин симболише јединство нашег народа и војске.

— Наш народ је навикао да у време највећих изазова и криза ослонац тражи у својој војсци, многе очи упрте су у војника, а његов став улива народу снагу да истраје у свакој борби. Углед војске изграђивале су многе генерације пре нас, а наша је дужност да указано поверење чувамо, очувамо и унапредимо. Припадници Војске Србије као стуб безбедности друштва у обавези су да одговоре на сваки изазов без обзира на ризик. Војска Србије има снагу, капацитет, најбољу организацију, одважне и храбре људе који себе неће штедети зарад вишег циља — рекао је генерал Мојсиловић, наглашавајући да ће се у данима пред нама видети оно што Војска Србије данас јесте  — савремена, организована и поуздана војна сила.

Он је указао на светску геополитичку ситуацију и рекао да се пред будућим официрима налазе многи изазови пред којима морају истрајати у одбрани своје отаџбине и заштити свог народа.

— Моменат у коме живимо, једнако као што је и од мене, 1991. године захтевао, захтеваће и од вас храброст, чврстину, оданост, патриотизам и непоколебљивост у заштити националних интереса и циљева наше отаџбине. Очување безбедности Републике Србије у садашњем геополитичком окружењу није и неће бити лако, молим вас главу горе и поносно напред, нема одустајања, нема предаје — рекао је генерал Мојсиловић.

Најбољи кадети 144. и 145. класе Војне академије су — Лазар Тадић, први у рангу у виду Копнене војске, Сара Николић, прва у рангу у виду Ратног ваздухопловства и ПВО и Никола Васић, први у рангу у службама, док је најбољи кадет Медицинског факултета ВМА Александра Стајић.

Начелник Генералштаба је на данашњој свечаности уручио награде кадетима за најбољи завршни рад. На пољу друштвено-хуманистичких наука за најбољи је проглашен рад кадета Марије Матовић, у оквиру поља техничко-технолошких и природно-математичких наука најбољи је рад кадета Борка Ђаковића, док је у 10. класи Медицинског факултета ВМА најбољи рад кадета Тамаре Станић.

Начелник Војне академије пуковник ванредни професор доктор Срђан Благојевић уручио је дипломе кадетима Војне академије, док је дипломе кадетима Медицинског факултета Војномедицинске академије уручила декан професор др Соња Марјановић.

Заменик команданта Ратног ваздухопловства и протвваздухопловне одбране Војске Србије генерал-мајор Бране Крњајић уручио је летачке значке кадетима 144. класе студијског програма Војно ваздухопловство.

Традиционално, награда „Професор Стеван Шефер“ додељује се најуспешнијем кадету Медицинског факултета Војномедицинске академије. Најбољем кадету 10. класе Медицинског факултета ВМА, Александри Стајић, награду је уручила Слободанка Ракић Шефер.

Годину за годином, Фондација „Потпоручник Борко Никитовић“ додељује истоимену награду најуспешнијем кадету рода пешадије Војне академије, коју је ове године мајка погинулог гардијског потпоручника, Зора Никитовић, уручила кадету Лазару Тадићу.

Свечаности су присуствовали и ректор Универзитета одбране бригадни генерал професор др Бобан Ђоровић, припадници Универзитета одбране, старешине, професори и кадети Војне академије.

Повезане вести