Стационарно логоровање војника на служењу војног рока

Петак, 4.10.2024 | Обука
Војници на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2024“  који су распоређени у Трећи центар за обуку реализовали су ове недеље стационарно логоровање на полигону „Међа“ код Лесковца.

Овај облик обуке на терену реализује се на крају прве фазе оспособљавања и пролазе га војници свих специјалности. Циљ је да се у пракси провере и примене стечена знања и способности за извршавање основних борбених задатака у одбрани и нападу, али и да се војници адаптирају на живот и рад у теренским условима.

Тежиште је било на континуираном увежбавању тактичких радњи и поступака на бојишту, превасходно у домену оријентације, осматрања, маскирања и кретања на терену, као и на реализацији гађања из пешадијског наоружања.

Командант Батаљона за обуку Трећег центра за обуку мајор Милан Ранђеловић објаснио је значај основне индивидуалне обуке.

— Циљ основне обуке је да створи самоувереног, дисциплинованог и сналажљивог војника, добро мотивисаног, физички способног и оспособљеног — истакао је мајор Ранђеловић.

Он је напоменуо да се током логоровања реализују сложенији садржаји обуке, за чију реализацију не постоје услови на мирнодопској локацији.

Војник Андрија Јовановић из Ваљева истиче да би сви млади људи требало да служе војни рок.

— Стационарно логоровање војника на добровољном служењу војног рока у Трећем центру за обуку сваком војнику пружа осећај да је достојан својих предака, излазак из зоне комфора и тестирање личних граница. Овом приликом позивам све младе људе да се пријаве на добровољно служење војног рока у Војсци Србије — рекао је војник Јовановић.

Војнике по повратку с терена очекује провера обучености, на којој ће показати колико су оспособљени за извршење индивидуалних задатака, након чега ће бити упућени у центре за специјалистичку обуку на оспособљавање за дужности за које су регрутовани.

Повезане вести