Припреме пешадијске чете Војске Србије за учешће у мировној операцији

Четвртак, 22.8.2024 | Обука
У оквиру вишемесечних припрема за ангажовање у мировној операцији Уједињених нација у Либану, пешадијска чета Војске Србије одређена за учешће у овој мисији реализује интензивну обуку у бази „Југ“ и на полигону „Боровац“.

Током овог дела припрема, обука се реализује у специјализованим кабинетима, стрељанама и на полигону, како би се обезбедила потпуна спремност јединице за извршавање наменских задатака у зони операције.

Програмом су обухваћени садржаји из тактичке, ватрене, физичке и санитетске обуке и теме из међународног хуманитарног права. Фокус је на увежбавању тактика и процедура за извршавање задатака који јединицу очекују у Либану, као што су контрола масовних окупљања, успостављање контролних пунктова, реализација пешачких и комбинованих патрола, евакуација рањених и повређених и поступање у случају наиласка на неексплодирана убојна средства. 

Обука чете се завршава крајем следећег месеца реализацијом тактичке вежбе, на којој ће бити проверена оспособљеност јединице за ангажовање у саставу Привремених снага Уједињених нација у Либану.

Војска Србије ангажује пешадијску чету у овој операцији од 2013. године, а у Либану се налази и вод Војске Србије за заштиту снага у саставу италијанског контингента, као и штабни официри и група специјалиста задужених за подршку нашем контингенту.

Повезане вести