Специјалистичка обука војника на служењу војног рока

Петак, 26.7.2024 | Обука
У Центру за обуку копнене војске у Пожаревцу у току је специјалистичка обука војника који су служење војног рока започели у јуну ове године.

Војници се у овој јединици Команде за обуку оспособљавају за више десетина различитих специјалности родова пешадије, артиљерије, инжињерије и оклопних јединица.

Током шестонедељне обуке на полигонима у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ и, потом, у теренским условима ван мирнодопске локације, они стичу знања и вештине за употребу личног и колективног наоружања и минско-експлозивних средстава и увежбавају тактичке радње и поступке у нападу и одбрани, како би, у складу са својим специјалностима, били оспособљени за обављање одговарајућих војничких дужности у оквиру својих родова.

Тежиште у овој фази обуке је на оспособљавању за борбену употребу артиљеријских система „нора“ и „гвоздика“, тенкова М-84 и борбених возила пешадије М-80А, као и на припреми за програмска гађања која их очекују у наредном периоду.

Командант Центра за обуку копнене војске пуковник Душко Јовић каже да је та јединица намењена за индивидуалну специјалистичку обуку војника на служењу војног рока, али и других субјеката обучавања. 

— Центар укупно обучава 53 специјалности КоВ, а тренутно су на обуци војници на служењу војног рока јунске генерације, за 15 специјалности. Након успешно завршене обуке у специјалистичким центрима, војници се код нас обучавају за специјалности копнене војске — пешадије, артиљерије, оклопних јединица, инжињерије, као и извиђачке и специјалности војне полиције — рекао је пуковник Јовић истичући да војници показују квалитетна претходна знања из основних центара, која им омогућавају да успешно реализују планирану обуку.

Командир тима за обуку нишанџија на тенку М-84 поручник Огњен Васић рекао је да осим војника, обучавају и полазнике курса за подофицире — из грађанства и из јединица војске. 

— Што се војника тиче, осим нишанџија на тенку, обучавамо и нишанџије на БВП-у, БРДМ-у, као и стрелце на БВП-у. Њихова обука, због комплексности, траје десет недеља, и круна обуке је гађање које се организује у Војном комплексу „Орешац“. Осим нишанџија, обучавамо и возаче свих борбених возила. Такође, код нас обуку пролазе и професионални војници који долазе из свих јединица Војске Србије — рекао је поручник Васић.

Војник Александар Узелац из Сомбора реализовао је основну обуку у Првом центру за обуку, у свом граду.

—  У центру у Пожаревцу, већ две недеље, пролазим обуку за специјалност бацач граната аутоматски 30 милиметара М93. Све тече по плану, напорно је, али смо оптимистични да ће све проћи како треба и спремни смо да наставимо даљи рад у Војсци Србије — нагласио је Узелац.

Специјалистичка обука ове генерације војника завршава се крајем августа провером оспособљености за извршавање индивидуалних задатака, након чега следи колективна обука и активно укључивање у живот и рад јединица Војске Србије до завршетка служења војног рока.

Повезане вести