ВОЈСКА СРБИЈЕ ДОПРЕМА ВОДУ СТАНОВНИШТВУ ОПШТИНА У КОЈИМА ВЛАДА НЕСТАШИЦА ВОДЕ

Субота, 23.8.2008 | Цивилно-војна сарадња

У акцији помоћи цивилном становништву у општинама у којима влада несташица воде, ангажовано је укупно 11 ауто-цистерни Војске Србије, по пет у Ариљу и Пожеги, и једна у Горњем Милановцу. Осим тога, за водоснабдевање околних села и места са већом надморском висином користи се и пет мобилних аутоприколица из којих мештани узимају воду за своје потребе.

У акцији помоћи цивилном становништву у општинама у којима влада несташица воде, ангажовано је укупно 11 ауто-цистерни Војске Србије, по пет у Ариљу и Пожеги, и једна у Горњем Милановцу. Осим тога, за водоснабдевање околних села и места са већом надморском висином користи се и пет мобилних ауто-приколица из којих мештани узимају воду за своје потребе.

Због проблема са водоснабдевањем које имају мештани појединих општина у централној и западној Србији, већи број локалних самоуправа обратио се молбом за помоћ Управи за ванредне ситуације МО. На молбу је позитивно одговорено, и цистерне с водом које припадају јединицама ВС кренуле су пут најугроженијих места – Ариља, Пожеге и Горњег Милановца.

Како је изјавио Братислав Ранчић, начелник Одељења цивилне заштите у Управи за ванредне ситуације МО, акција помоћи становништву градова у којима влада несташица воде започела је 23. августа, и трајаће док се стање не нормализује.

Најважније је да смо ублажили проблеме које мештани најугроженијих општина имају због вишедеценијске несташице воде. Са неколико дневних испорука, успевамо да допремимо и до 100 тона воде за пиће. Притом на терену остварујемо изузетно добру сарадњу са локалним општинским службама и становништвом, што нам знатно олакшава посао. – рекао је потпуковник Драган Ђорђијевски из Генералштаба ВС.

Према речима Драгане Милић из цивилне заштите у Ариљу, цистерне ВС распоређене су испред важних објеката, попут Дома здравља и Општине. Са почетком школске године, једна цистерна с водом постављена је поред школе. Епидемиолошка ситуација у општини за сада је стабилна, и код становништва није дошло до озбиљнијих здравствених проблема узрокованих несташицом воде.

Драган Бајић из цивилне заштите у Пожеги је рекао да је ситуација са водоснабдевањем у тој општини критична не само због упорне суше, већ и због броја потрошача који се последњих година значајно увећао. Цистерне ВС у многоме помажу становницима Пожеге, нарочито онима који живе по ободу града и у селима, да превазиђу проблеме које им ствара несташица воде.

Повезане вести