Међународни курс о заштити цивила у мировним операцијама

Уторак, 1.10.2024 | Обука
У бази „Југ“ код Бујановца у току је реализација међународног курса о заштити цивила у мировним операцијама који похађају припадници Војске Србије и оружаних снага шест страних држава.

Реч је о специјализованом курсу у организацији Центра за мировне операције Војске Србије, за чије је извођење наш центар сертификован од стране Интегрисане службе Уједињених нација за обуку. 

Циљ двонедељног усавршавања је да се полазници оспособе за примену концепта заштите цивила у мировним операцијама Уједињених нација.

Програмом обуке, коју изводи инструкторски тим Центра за мировне операције, обухваћени су теоријски садржаји о савременим изазовима и приоритетима мировних операција, стандардима Уједињених нација у вези са заштитом цивила, као и увежбавање прописаних процедура у ситуацијама када су животи цивила у зони операције непосредно угрожени. 

Реализацијом овог курса учвршћује се статус нашег центра као међународно признате институције за обуку појединица и јединица за учешће у мировним операцијама и, уједно, потврђује опредељеност Војске Србије за предузимање свих неопходних мера за заштиту цивила у овим операцијама.

Повезане вести