Курс верања и горске службе спасавања

Среда, 11.9.2024 | Обука
У организацији 63. падобранске бригаде, у току је реализација курса верања и горске службе спасавања у летњим условима, који похађају припадници Војске Србије и Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова.

Циљ обуке на овом специјализованом курсу јесте практично и методичко оспособљавање полазника за самостално извођење обука из верања, као и за реализацију сложених задатака спасавања и евакуације у планинским условима.

Програм обуке обухвата како теоријски део, током којег се полазници упознају са техникама и тактикама кретања по неприступачним теренима, тако и интензиван практичан рад у реалним условима, када их очекује кретање у тешко проходном планинском окружењу, верање по стрмим литицама и спасавање и евакуација угрожених особа. За потребе обуке за евакуацију повређених са неприступачних планинских терена ангажују се и хеликоптери Ратног ваздухопловства и ПВО.

У обуци се користи најсавременија опрема за верање, планинарење и спасавање, којом су опремљене специјалне јединице Војске Србије, што полазницима омогућава да унапреде своје техничке вештине и стекну искуство у примени најновијих технологија у области трагања и спасавања.

Они који са успехом савладају програм усавршавања добиће сертификате који им омогућавају да самостално изводе обуку из области верања и горске службе спасавања у својим јединицама, а реализацијом ове обуке унапређују се и способности борбених тимова да ефикасно одговоре на ванредне ситуације у реалним условима.

Повезане вести