Обука тенковских посада за употребу тенка Т-72МС

Понедељак, 7.10.2024 | Обука
На полигонима и вежбалиштима у околини Ниша у току је обука дела професионалног састава Копнене војске рода оклопних јединица на тенковима Т-72МС.  

Обуку пролазе припадници тенковских батаљона из бригада Kопнене војске, чије је основно борбено средство тенк М-84. Циљ је да тенкисти Војске Србије буду оспособљени за борбену употребу оба типа тенка, чиме се обезбеђује замењивост састава и унапређује жилавост и борбена отпорност оклопних јединица у операцијама.

У складу с програмом вишемесечног обучавања, тенкисти су у првој фази стекли знања о могућностима употребе, модернизованим подсистемима и основном одржавању тенка Т-72МС, да би сада реализовали тактичку обуку у теренским условима.

Акценат у овој фази је на увежбавању тактичких радњи у припреми и реализацији марша и извиђања и извођења борбених дејстава у сусрету са противником, уз интеграцију ватрених и тактичких поступака свих чланова посаде. 

У наредним етапама обуке, тенкисте очекују припремна и школска гађања, а потом и тактичке вежбе и бојева гађања, када ће бити у прилици да у пракси провере своја знања и вештине у интеграцији ватре и маневра и увере се у борбене могућности овог сложеног борбеног средства.

Повезане вести