Вести
21.11.2012

Начелник Генералштаба Оружаних снага Шпаније у посети Србији


Начелник Генералштаба Оружаних снага Краљевине Шпаније адмирал Фернандо Гарсија Санчез, разговорима са домаћином, начелником Генералштаба Војске Србије генерал – потпуковником Љубишом Диковићем, започео је данас званичну тродневну посету Републици Србији.

По завршетку церемоније свечаног дочека, најављујући разговоре, генерал Диковић је, истакао да је билатерална војна сарадња Оружаних снага Шпаније и Војске Србије, од идеје 2009. године, преко планова, преточена у праксу.

- Са задовољством могу да кажем да је наша сарадња одлична, јер ако две војске могу да извршавају заједничке задатке у операцијама очувања мира које су по својој природи ризичне, а то се управо дешава у нашој заједничкој мисији у Либану, онда то довољно говори о нивоу поверења и разумевања – истакао је генерал Диковић и најавио данашње разговоре о билатералној војној сарадњи на највишем војном нивоу, за које је рекао да очекује да ће дати још један импулс развоју односа.

- Циљ наше сарадње је јачање оперативних способности Војске Србије и остваривање заједничких војних интереса, око којих се одлично разумемо - истакао је начелник Генералштаба Војске Србије и захвалио генералу Гарсији за све што је Шпанија учинила у протеклом периоду за развој оперативних способности Војске Србије, у реализацији задатака мисије очувања мира у свету.

Адмирал Фернандо Гарсија Санчез, захваливши се генералу Диковићу на топлој добродошлици, истакао је да овакви сусрети доприносе унапређењу односа ве војске и две земље.

- Постоји неколико области у којима можемо да унапредимо сарадњу две војске. Прва је ангажовање припадника оружаних снага у заједничкој операцији, под окриљем Уједињених нација у Либану, а ту је и сарадња у области обуке и доктрине, кроз размену искустава - истакао је високи гост из Шпаније и подвукао да је задовољан што ће имати прилику да се упозна са идејама које има Војска Србије, а које би могле бити корисне за развој Оружаних снага Шпаније у будућности.

Генерал Гарсија Санчез је потврдио подршку Оружаних снага Шпаније Војсци и Влади Републике Србије у свим заједничким мисијама до којих ће доћи у будућности.

После разговора у Генералштабу Војске Србије, гост ће посетити Центар за мировне операције.

Погледајте ФОТОГАЛЕРИЈУ

Email